- L’Estat espanyol és el país del nostre entorn amb menys titularitat pública del sòl i s’incentiva la compra en detriment del lloguer. A l’inrevés d’Europa, només un 20% dels habitatges són de lloguer. Un 76% correspon a primera vivenda, un 12% a segones residències i, la resta, està buit.
- Una política mediambiental que no tingui presents els aspectes socials no és viable ni real. A la UE no es defensen prou els drets al treball, a l’habitatge i a la mobilitat. Un estat que no sigui capaç de donar feina a tota la seva població activa hauria de replantejar-se la seva funció.
- Catalunya fa 7 anys que lidera el rànquing de desnonaments de l’Estat, el rànquing de la vergonya. Les administracions procuren pels interessos financers i no per les persones. Organitzacions que lluiten per evitar desnonaments, pressionant per la dació en pagament i per moratòries en els desnonaments i els subministraments i promovent el reallotjament, en realitat estan parant el cop, reaccionant davant l’emergència però en un futur caldrà legislar adequadament i un primer pas podria ser la ILP de l’habitatge que s’està intentant portar al Parlament.
- El lloguer públic ha de ser un servei social, com la sanitat i l’educació. A Barcelona, després de més de 30 anys de govern municipal d’esquerres només hi ha un 1’5% de pisos de lloguer públic social. El problema existent es veu agreujat pel frau dels petits propietaris.
Qualitat de vida o empobriment. Tu decideixes.
L'habitatge és un dret i l'estat ha de treballar per fer-lo accessible.
Però no penséssim que tothom que està treballant per aquest dret, també ho faria per aconseguir un nou estat. L'Adda Colau ja ha dit que el Dret a Decidir li cau be però no la independència.
Pilar Trenchs
HGxI