Un estudi de la sectorial d’economia de l’Assemblea Nacional Catalana demostra que Catalunya aporta a Espanya un 50% més que Alemanya a la Unió Europea en termes absoluts, i 18 vegades més en termes relatius. L’estudi considera que “amb aquesta aportació Alemanya controla la UE, mentre que Catalunya ni tan sols aconsegueix infraestructures tan bàsiques com l’Eix Mediterrani”.
En concret, les dades aportades indiquen que l’aportació mitjana anual d’Alemanya a la UE (2007 – 2011) és de 10.397 milions d’euros (un 0,4% del PIB), mentre que l’aportació mitjana anual de Catalunya a Espanya (2005- 2009) és de 15.640 milions d’euros (un 7,8% del PIB).
El dèficit fiscal català no té comparació en cap altre país desenvolupat, ja que a Catalunya arriba fins al 8,4% del PIB, mentre que a Connecticut és del 5%, a Flandes del 4,4% i a Alberta de 3,25%. Fins i tot si s’apliqués el mètode del Flux de benefici, el dèficit fiscal resultant segueix estant molt per sobre dels estàndards internacionals (5,8% del PIB), tal i com demostra el següent gràfic:
Les dades també mostren que l’any 2010 el dèficit fiscal català va ser de 16.543 milions d’euros, el que equival a 2.200€ per cada català, “quantitat que seria suficient per doblar el pressupost de sanitat i educació que tenim actualment”.
Responent a la pregunta “Com m’afecta això?”, l’estudi de l’ANC assegura que “l’eliminació del dèficit fiscal comportaria un augment substancial d’ingressos, encara que també un petit augment de despesa per pagar serveis centrals”, però, amb tot, “la Generalitat passaria a una situació de superàvit pressupostari”.
Així, i amb un superàvit pressupostari de 10.800 M€, “la Generalitat no només no hauria de fer noves retallades sinó que es podrien eliminar les retallades fetes en exercicis anteriors, i sobrarien diners per invertir en polítiques destinades al creixement econòmic i en favor de l’ocupació”.
Aquesta investigació també revela que “les úniques comunitats autònomes que han augmentat la seva participació en el PIB total d’Espanya són Andalusia i, sobretot, Madrid”, i assegura que “Madrid sempre hi guanya”. “30 anys de transferències han servit per mantenir algunes Comunitats Autònomes subvencionades, però sobretot per drenar recursos i riquesa cap a Madrid”, adverteix l’informe.
Font: Elsingulardigital.cat